Zagreb kroz stoljeća

Arena Centar

Savski nasip

Avenue Mall

Bazen Utrina

Mamutica

Muzej suvremene umjetnosti

Zgrada INA

Jezero Bundek

Arena Zagreb

Limene zgrade

Zagrebački velesajam

Zagreb u SRPNJU I KOLOVOZU kroz stoljeća

SRPANJ

1651.

Velika poplava u gradu – utopilo se 52 ljudi.Nakon vrućeg srpanjskog dana započela je oluja uz grmljavinu i jaku kišu. Usred Noći nabujali potok Medveščak porušio je sve kuće u Tkalčićevoj. Utopilo se 52 ljudi.

1671.

Posvećena kapela Svetog Josipa. Izgrađena je kao zavjet Jelene Patačić ako grad bude pošteđen stradanja tijekom Zrinsko-Frankopanskog otpora bečkom centralizmu. PO kapelici čitav brijeg je dobio ime Josipovac.

Zagreb u PROSINCU kroz stoljeća

1720.

Rodio se misionar Nikola Plantić. Djelovao je i u brojnim misijama u svijetu – Kordobi, Buenos Airesu i Montevideu. Navodno je, načelu paragvajskih indijanaca kao „kralj Paragvaja“ podigao ustanak protiv Španjolaca. Philip Caraman tu je priču zabilježio u knjizi Izgubljeni raj, a režiser Roland Joffe poznatim filmom Misija s Robertom de Nirom u glavnoj ulozi. Nakon izgona isusovaca iz Južne amerike, Plantić se vratio u domovinu i kao rektor isusovačkog kolegija djelovao u Varaždinu sve do ukidanja isusovačkog reda 1773. godine.

Zagreb u STUDENOM kroz stoljeća (…da se ne zaboravi.)

Rodio se Franjo Magdić – osnivač hrvatske stenografije.Podrijetlom Slovenac,radio je kao zapisničar u Hrvatskom saboru,a stenografiju je naučio za vrijeme studija u Grazu. Bila je prilagođena njemačkom jeziku pa se mučio i,kako kažu, sam do duboko u noć dešifrirao svoje uratke da bi ih kasnije mogao izdiktirati pisarima. To ga je potaklo da se prihvati prilagodbe njemačke stenografije hrvatskom jeziku. Svoj rad objavio je 1864. godine i tako postavio temelj hrvatske stenografije. 

Slika 

Koliko je kupovina preko interneta sigurna?

GM

Kod za popust  rvZoA8

 
 

 

Politika

      Zagreb u SRPNJU I KOLOVOZU kroz stoljeća

SRPANJ
1651.
Velika poplava u gradu – utopilo se 52 ljudi.Nakon...

Opširnije

Zagreb u PROSINCU kroz stoljeća
1720.
Rodio se misionar Nikola Plantić. Djelovao je i u brojnim misijama u svijetu &ndas...

Opširnije

Zagreb u...
Zagreb u PROSINCU kroz stoljeća

Dok šećete ulicama Zagreba, padne li vam ikada na pamet kome li to velik dio naše metropole duguje svoj današnji izgled?